• Hondenkapsalon Milaya

Hond erbij?

Het is niet zo gek als u af en toe denkt: zal ik er nog een hond erbij nemen? Maar of dit een goed idee is?  Zou dit prettig zijn voor de hond die er al is?  Voor elke op zichzelf staande situatie zal een afweging gemaakt moeten worden.

Schaf geen nieuwe hond aan om het (gedrags)probleem  van de oude hond op te lossen. Bijvoorbeeld omdat de oude hond niet goed alleen kan zijn een hond erbij nemen. Dat zal geen oplossing zijn, want de oude hond wil gewoon dat de baas bij hem blijft.

Honden zijn wel roedeldieren maar niet elke hond kan goed overweg met elke andere hond. Het gezin functioneert  als de roedel voor de hond. Een nieuwe hond erbij kan ook jaloezie opwekken, zeker als het een puppy is die heel veel aandacht gaat krijgen.

Aan de andere kant kan het voor een sociale hond heel fijn zijn om een maatje te hebben. Een puppy erbij gaat vaak het makkelijkst. De oudere hond kan zelfs in de opvoeding van een pup bijdragen. Een pup zal de oudere hond als zijn voorbeeld zien, dus zijn gedrag gaan imiteren. Dan is het wel fijn als de oudere hond een goed opgevoede hond is natuurlijk.

Komt er een hond bij in huis, laat ze dan kennismaken op neutraal terrein en ga pas daarna met de honden uw huis binnen. Geef de honden elk hun eigen plek om te liggen, slapen, eten en dergelijke. Wees er alert op dat u de aandacht goed verdeelt tussen de honden. Wilt u de nieuwe hond iets aanleren waar de oude al vertrouwd mee is, hou dan de oude hond erbij. Deze kan zijn rust overbrengen op de nieuwe hond.

Is het echter zo dat de oude hond het heel eng vindt of ongewenst gedrag vertoont, train dan de nieuwe hond zonder de oude erbij.

Bron: Petplan8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven